samenspraak
het Amigo forum

Als je je abonneert op Amigo, krijg je toegang tot het forum van Amigo. Dat houdt in dat je automatisch per email hoort wanneer er een nieuwe editie uit is en de ingezonden brieven ontvangt.

Dat gaat als volgt in z'n werk: je stuurt een blanco mailtje naar : Am1go-subscribe@yahoogroups.com, je krijgt dan een mailtje retour, waar je weer op moet 'reply-en' (als bevestiging).

- je krijgt nu automatisch alle ingezonden brieven per email.

- als abonnee kan je alle ingezonden brieven ook lezen via: http://groups.yahoo.com/group/Am1go (inderdaad een 1 [één] i.p.v. de 'i' want de naam Amigo was al in gebruik) .

- als je in de linkerkolom op 'messages' klikt, krijg je alle brieven te zien. Afhankelijk van je instellingen, krijg je niet de hele lijst (chronologische volgorde) te zien, maar via 'previous' en 'next' kan je door de berichten heen 'scrollen'.

- je kan er ook voor kiezen om de brieven niet per email te ontvangen, maar deze op de forum pagina te lezen, je moet dan de instelling van je abonnement wijzigen. Je gaat naar http://groups.yahoo.com/group/Am1go en via 'Edit my membership' (rechts boven) stel je 'message delivery' in op 'no email', als je alleen de aankondigingen voor het nieuwe nummer wilt ontvangen stel je het in op 'only special announcements'.

N.B. de redactie houdt zich het recht voor om brieven al of niet te plaatsen.


We willen je een aantal vragen stellen, stukjes citeren en als je je aangesproken voelt, te antwoorden of te reageren via het forum (dit kan dus alleen als je abonnee bent en je kan het dan sturen naar: Am1go@yahoogroups.com)


vragen/citaten:

1. Kun je in een paar woorden zeggen wat je doet om jezelf te 'shiften' of om je te herinneren dat je niet een persoon bent wie iets gebeurt of kan overkomen ofwel: wat doe je als je merkt dat je je identificeert?

2. Wat betekent voor jou 'gerealiseerd zijn'?


als schot voor de boeg vind je hieronder al wat reacties en antwoorden:

1. Zodra ik dat merk is er meteen ook het besef dat het leven een spel is, met spelregels, maar wel een spel.

2. Het leven leven als een spel. ‘Erin’ en ‘eruit’ zijn tegelijkertijd.


1. 'Geduld, alles gaat weer voorbij want het is toch niet echt.'


1. Her-inner dat alles een begin en eind heeft, dus ook de schijnbare identificatie.

2. Weten dat alle dingen, ideeën, gevoelens enzovoort in wezen transparant zijn ten opzichte van dat wat je wezenlijk bent en er daardoor geen werkelijke identificatie mogelijk is met het denken. Dit ‘leven’ (als werkwoord) is het begin van het ontvouwen van de zelfrealisatie.


1. Tja ... Wat ik eerst doe is denk ik meer Zen/Plum Village dan Advaita: ik ga naar mijn adem of naar een meer algemeen lichaamsbewustzijn. Dat brengt me in elk geval uit mijn hoofd met al die malende molentjes, en meer in contact met wat is. Dan laat ik een behulpzaam zinnetje tot me doordringen, en probeer de waarheid ervan te beleven. Meestal komt zo’n zinnetje vanzelf langsfietsen, soms het een, dan weer het andere, of anders zoek ik er bewust een op. Voorbeelden: ‘However you show up in each moment, be consciously that’ (Isaac Shapiro). ‘Who am I’ (Ramana Maharshi). ‘Everything is an invitation of the beloved’ (Tony Parsons). ‘This is the highest order: reality’ (Byron Katie). Dan merk ik dat ik vreselijk m’n best zit te doen en besef dat dat ook een manier is om weg te glippen van wat is. Ik probeer dan echt helemaal niets te doen — wat niet kan natuurlijk, maar je snapt me wel.

2. Wat er ook gebeurt, weten dat je niet bent wat er gebeurt, maar dat waar alles wat er gebeurt in verschijnt.


1. Ik ga meteen naar de vraag: Waar verschijnt dit in?

2. Zonder een zweempje twijfel weten dat alles is wat het is en zich afspeelt in dat wat ik ben. Altijd. Nergens anders. Nooit niet. (Ojé, als dat toch ‘ns zou kunnen ...)


1. Tegen mijn gewoonte in een feestje geven, want zoiets is niet mogelijk. Je kan alleen dénken je te identificeren, maar het nooit ervaren. Er is geen object te vinden, waar kan je dan nog naartoe?

2. Gewoon simpelweg te zijn wat ik ben.


1. Gebeurt mij nooit.

2. Betekent niets voor me.


Ik ben dat - maar .............. ik moet verantwoording nemen, mezelf genezen, dieper gaan, bewuster worden, hier-en-nu zijn, de stilte ingaan, de planeet redden, mijn gevoelens uiten, positief denken, de getuige worden, gelukzalig zijn, een goeroe zoeken, nuttige dingen doen, de zin van het leven ontdekken, mijn gedachten tot rust brengen, goed werk doen, van m’n ego afkomen, volwassen worden, praktisch worden, verlicht worden, mijn zielsverwant vinden, rituelen doen, ingewijd worden, in contact komen met mijn gevoelens, ..............

Misschien moet jij dat doen. Waarom zou ik je tegenspreken? Terwijl jij met al die dingen bezig bent, drink ik een kopje thee en lees de krant.

[uit ‘Clarity’ van Nathan Gill]