De ZIN van het Leven

Wat is de ZIN van het Leven?

'De ZIN van het Leven?'... Hoe bedoelu?
Nou gewoon. Er moet toch iets van een ZIN aan het leven zijn?
Wie zegt dat? Waarom komt die vraag in je op?

Tja... Ik weet nu eenmaal niet beter dan dat alles een Zin en Doel moet hebben.

Mmmm, ik begrijp waar je heen wilt. Je gaat elke dag naar kantoor en doet je werk, je doet dit of dat, je moet dit of dat, je bent een soort van gelukkig getrouwd en in je relatie moet je ook dit of dat en doe je dit of dat en je bent een held op de voetbalclub omdat je doet wat de trainer zegt... Dan gebeurt er iets. Meestal iets waaraan je niets kon DOEN.

Bijvoorbeeld: je wordt van de ene op de andere dag op straat gezet, door je man, je vrouw of je baas. Een familielid komt om in auto-ongeluk, of je wordt zelf getroffen door een pijnlijke ziekte. Je huis wordt door brand met de grond gelijk gemaakt.

Ik geef toe het is wat extreem misschien, maar juist dat plotselinge in je leven... Je stond stil en zei: Goh, wie ben ik eigenlijk? En eh... wat is eigenlijk de zin van mijn leven?.

Ja. Nu je het zegt... Mij overkwam...

Ho... het gaat nu even niet om wat je overkwam, maar dat het je overkwam
Okee, inderdaad, toen kwam die vraag in me op zoiets...

Dat betekent overigens niet dat er altijd wat moet gebeuren om jezelf die vraag te stellen... maar goed, laten we nu eens naar die vraag kijken... Hoe gaat het trouwens met je? Gelukkig enzo?

Op en af...

Waarom gewoon niet altijd gelukkig?

Ja hallo, dat is nou eenmaal zo. Je krijgt een cadeautje en je bent even happy, een nieuwe auto? Helemaal top! Verliefd? Dat gaat wel even langer duren maar dan wordt het toch wat anders... Gisteren had ik 25 euri gewonnen in de loterij dat was toch wel even een flesje Armagnac.

Armagnac?

Ja, Armagnac. 's Avonds bij de koffie een glaasje Armagnac., Even niks aan je hoofd. Even weg. Mmmm Heerlijk...

Ik begrijp het maar nu To the point... De Zin van het Leven. Als je zo die geluksmomenten optelt, is dat dan niet voldoende? Ik bedoel, zoek je ook nog naar een ZIN in je leven als je het al naar je ZIN hebt?

Ja toch wel. Er is iets... een soort een soort diep verlangen om dat incidentele geluk altijd te willen hebben.

Wel een beetje egoïstisch niet?

... ???

Goed, ik zal je niet verder uithoren... nog één ding: Wat denk je van: Geen Zin van het leven maar zin IN het leven zoals dat IS?

Volgt het één niet uit het ander?

Wat zou je ervan denken als ik zei: dat het leven geen enkele Zin heeft?

Dan zou ik denken: lekker makkelijk! Alles moet toch een Zin hebben? Een Doel?

Klopt. Vanuit jouw denken, vanuit jouw persoonlijkheid, je ego-zijn, je gemaakte IK, is dat zo zonneklaar. Zomaar leven zonder zin, is niet denkbaar voor jou en dus is het niet denkbaar voor jouw Leven

Ja, dat zou me wat moois zijn!

Toch, als je er op een andere manier naar kijkt, is dat wel mogelijk. Nee zelfs onvoorstelbaar mogelijk!

Verras me...

Stel het leven heeft wel ZIN. Dat betekent dat er een doel is met een beginpunt en een eindpunt. Een traject van punt A gericht op eindpunt B waarin het doel wordt bereikt.

Bijvoorbeeld, ik verZin maar wat: de Zin van het leven voor jou is om een goed mens te worden, een beter mens misschien, een perfect mens... dan is er in ieder geval werk aan de winkel. Door goede daden, barmhartigheid, liefde voor de ander en de buurman... Die opdracht zit niet verborgen in het Leven, maar komt geheel voor jouw rekening. Dat is wel een belangrijk verschil.

Als het Leven Zin heeft dan moet het dus iets zijn wat ons (alles wat leeft en is) draagt van een lager naar een hoger plan. Tenminste... er moet een verschil tussen het begin van het Leven met het gestelde doel en het Leven zoals dat er uitziet nadat het Doel, of de Zin is bereikt.

Zou het?

Volgens dit uitgangspunt komt er dus een moment dat de mens na eeuwen worstelen zonder de inhoud van de Zin te kennen aan het einde van die Zinvolle Reis komt en beseft: Oh dit is dus de Zin? Had ik dat maar eerder geweten! Maar ja, nu is het einde van de Reis bereikt. Einde der tijden dus... Tenzij er nog een extra Zin wordt geopenbaard.!
Denk je echt dat het zo werkt?

nou eh... nee

Lijkt me inderdaad bezopen idee, maar de andere kant van de medaille is: het leven kent geen ZIN, geen DOEL. Er is geen traject van A naar eindpunt B. Het leven IS. Met alles erop en eraan.

Zomaar IS? Daar kan ik met m'n pet niet bij hoor...

Sterker nog, daar zul je met jouw pet nooit bij kunnen... Alleen als je je pet met dat ikje eronder afzet en je bent als een boom in de vier seizoenen, zonder je af te vragen waarom je nu precies daar staat. Aan de rand van de snelweg, of midden in een stil bos, of in een volkstuintje... alleen maar Leven... zonder ZIN...

Maar hoe kan ik dat dan toch begrijpen als mijn Ikje, waarmee ik toch denk en besta, er niet bij kan?

Door niet te proberen een antwoord te krijgen, waarmee je Ikje tevreden wegkomt, zonder opnieuw een vraag te stellen en als daar dan weer wat op volgt, weer een nieuwe vraag op te hoesten...

Dus er is geen antwoord op mijn vraag?

Kijk dat bedoel ik nou... weer een vraag...

Wat lees je daar trouwens?

Iets heel toepasselijks, van Osho:

'Het leven is een liefdesverhouding, het is poëzie, muziek.
Stel niet van die walgelijke vragen als: Wat is de zin van het leven?
Op het moment dat je dat vraagt, verlies je het contact met het leven.
Het leven kan niet begrepen worden met filosofische vragen
Filosofie moet je opzij zetten.'

Nou dan zullen we dit gesprek maar als nooit gehouden beschouwen...

Wat je zegt...

[Ragen]