Leraar zijn is verschrikkelijk

Er is in deze hele wereld werkelijk geen mens te vinden die zich bij zijn volle verstandelijke vermogens als leraar op zal werpen. Je zou wel gek zijn: rijen mensen die je aangapen alsof je van een andere planeet komt. Al je woorden worden op een weegschaaltje gewogen. Er worden allerlei beelden op je geprojecteerd. Het is niet voor niets dat een heleboel advaitaleraren tegen wil en dank leraar zijn geworden.

Ik hoor vaak verbaasde reacties als ik vertel dat in mijn kennissenkring niemand in advaita geïnteresseerd is. Ik zelf vind dat volkomen normaal. Het zou een vreemde zaak zijn als ik iedereen in mijn onmiddellijke omgeving zou willen overtuigen van het feit dat ze Bewustzijn zijn. Waarom zou je iemand daarmee lastig vallen? Ongevraagd advies, daarvan is niemand gediend. Het is in de traditie van de advaita vedanta een goed gebruik dat er uitsluitend onderricht verleend wordt op uitdrukkelijk verzoek van de leerling.

Daarom zal een echte leraar zich nooit aan je opdringen om jou te vertellen hoe het zit. Je moet naar hem toe. Hij nodigt je niet uit en zal niet proberen om je te overtuigen. Maar, en daar komen we tot de kern, je kunt niet zonder goeroe als je wilt weten wie of wat je bent. Er zijn genoeg mensen die beweren dat je geen goeroe nodig hebt, maar daar gaat het niet om. Een goeroe kan je zelfonderzoek in een stroomversnelling doen belanden. Misschien had je het zonder hem of haar ook wel gered, maar waarom zou je er langer over doen dan nodig is? Ze zijn er, dus maak er dan ook gebruik van!

In het begin denk je dat je naar iemand 'anders' toe gaat, die jou vertelt hoe het zit. Hoe meer je gaat zien hoe de zaken in elkaar steken, hoe meer je ontdekt dat ook die leraar in Jou verschijnt. De grenzen tussen leraar en leerling verdwijnen dan, of beter: je ziet dat ze nooit werkelijk waren. De grote vraag lijkt altijd: "Heb ik een goeroe nodig, of niet?" Bijna niemand blijkt bereid te zijn om te onderzoeken wie die 'ik' is die wel of niet iemand nodig heeft. "Ik heb iemand nodig, ik heb niemand nodig". Wie is die ik? En heeft die wel iets te willen of iets niet te willen? Of nodig te hebben?

Ga op reis. Ga op zoek naar een leraar. Doe je niet slimmer voor dan je bent. Ga niet van tevoren zeggen dat een leraar niet nodig is of onzin is. Je kunt dat wel roepen, maar zeker weten doe je het niet. Als je het zeker zou weten, zou je het niet roepen. Je roept ook niet de hele tijd dat de zee nat is, de hemel blauw en het gras groen. Op dat punt hoef je namelijk niet overtuigd te worden. Als je dus twijfelt over wel of geen leraar, dan is het duidelijk: wel een leraar.

[Jan Koehoorn]